Planteøstrogen og hormonbalance

Planteøstrogener er stoffer, som ligner det kvindelige kønshormon østrogen. Planteøstrogener eller phytoøstrogener er en fælles underbetegnelse for xeno-østrogen (falsk østrogen). Planteøstrogener findes i korn, soya, bælgfrugter og en række grønt og frugt bl.a. broccoli og ærter – se listen nedenfor.

Ubalance i hormonerne

Planteøstrogener påvirker kroppens almindelige østrogen-niveau og kan for visse mennesker skabe ubalance i hormonniveauerne. Forhøjet østrogenniveau er i nogle studier kædet sammen med forekomsten af kræft, men i andre studier ikke. Man mener, at det er en særlig type af planteøstrogener (genistein), som findes i soya og soyaprodukter, der er årsag til udvikling af brystkræft i særligt vestlige lande. Og det ser ud til, at det kan have en negativ indvirkning på kvinders fertilitet – særligt ved PCOS, men til gengæld kan det hjælpe kvinder til en mere smidig overgangsalder.

Sammenhængen med kræft er alvorlig nok, men forhøjet østrogenniveau, som følge af planteøstrogener, kan bevirke at din krop ikke selv producerer nok naturlig østrogen. Kroppen kan opfatte den øgede mængde østrogen som et underskud af progesteron. Progesteron og østrogen er de to kvindelige kønshormoner, der er centrale for kvinders hormonelle balance. Modsat kan visse mennesker reagere negativt og akkumulere østrogen med hormonel ubalance til følge som påvirker hud, fertilitet og/eller vægt.

Østrogener fra omgivelserne

Mange mennesker har et højt indhold af østrogen i kroppen, som er tilført udefra. Dette skyldes, at vi i dag omgiver os med hormonforstyrrende stoffer i emballager og prævention og når det er værst også i vores drikkevand. En god veninde, som har arbejdet på Bispebjerg hospital, fortalte mig, at det største spildevandsproblem de har på hospitalet er østrogen i spildevandet. Tilstedeværelsen af østrogen i spildevandet tilskrives primært kvinders brug af p-piller som prævention – vi tisser det simpelthen ud. På bispebjerg hospital formodes det forurenede spildevand at skyldes, at der er mange kvinder samlet på et sted (læs mange kvindelige sygeplejesker). Mænd kan også døje med højt østrogenniveau og det kommer oftest til udtryk som mande-bryster og fedtlagring på hofterne.

Pros and cons

Der er altså “pros and cons” ved at indtage planteøstrogener og ingen ser ud til at have knækket koden med de undersøgelser og studier, der er lavet. Summasumarum er, at det er meget individuelt, hvordan man reagerer på plante-østrogener. Her gælder det om at lytte til dig selv og din krop eller få hjælp udefra og fx få foretaget en hormontest, der kan vise, om du har hormonel ubalance. Jeg har endnu ikke så meget erfaring med justering af planteøstrogener, men skal nok holde jer opdateret ved ændringer.

Hormoner og alderdom

Særligt i USA er man begyndt at forske i hormonniveauernes indvirkning på krop og sjæl. Vi er desværre ikke helt så langt herhjemme. Amerikanske læger udskriver rask væk hormoncocktails til skuespillere og hollywood-fruer, der snyder kroppen til at tro, at den er yngre end den er (og efter sigende kan vende aldringsprocessen – er ikke sikker på at det er veldokumenteret). Det var et lille side spring, men bare lige for at fortælle jer, at det her hormonhalløj faktisk er ret interessant. Jeg tror vi kommer til at høre og læse meget mere om hormonbalance – på lige fod med sund tarmflora. Men det er en helt anden historie!

Plante-østrogen listen

Listen over phyto-østrogener er temmelig lang og flere studier lister forskelligt indhold af phyto-østrogener i samme typer af fødevarer. Det gør det vanskeligt at navigere i. Listen nedenfor er ikke prioriteret med undtagelse af at hørfrø og soya veldokumenteret har højst indhold af planteøstrogener. Endelig vil plante-østrogener følge med i fødekæden og dyr, der derfor fodres med plante-østrogenholdige fødevarer, har altså højere indhold af østrogen i sig. Værd at huske på, hvis man helt ønsker at kvitte de kunstige østrogener.

 • Soya (alle soyaprodukter!)
 • Hørfrø
 • Bønner
 • Ærter
 • Sesam
 • Solsikkerkerner
 • Fennikel
 • Linser
 • Ris
 • Yams
 • Æbler
 • Gulerødder
 • Broccoli
 • Havre
 • Byg

Hvad betyder det for dig?

Måske betyder det slet ingen ting! Du har måske balance i dine hormoner og behøver derfor ikke at foretage nogle ændringer. Men hvis du lige som mig, har nogle ting som ikke fungerer optimalt og som du ønsker at rette op på og allerede synes du har justeret kost, motion og sindsro, jamen så kunne et sted at starte være hormonbalancen og justering af østrogenniveauet. Lad mig endelig vide, hvis du tænker på at gøre noget ved det – enten får taget en hormontest eller snakket med læge/diætist eller måske hvis du allerede er et i et forløb!

Link til artikler om emnet:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074428/

http://www.cancer.dk/hjaelp-viden/hvis-du-har-kraeft/alternativ-behandling/kosttilskud/planteoestrogener/

http://www.jonasbergqvist.se/sidor/balansera-dina-hormoner/

http://paleoforwomen.com/phytoestrogens-estrogens-and-estrogen-receptors/

https://kbnet3.cancer.dk/kb_letterbox/issue_view.aspx?ID=1924

http://www.information.dk/12684

http://en.wikipedia.org/wiki/Phytoestrogens

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s